בפחות מארבעים שנה, הטיפוס התחרותי עשה את דרכו המהירה החל מתחרות הטיפוס הראשונה אי-פעם ועד לבמת הספורט התחרותי הגדולה בעולם: האולימפיאדה.
בכתבה הבאה תקבלו קצת מהכל, קצת היסטוריה, קצת על איך הטיפוס התחרותי מתנהל היום וקצת על מה צופן העתיד.
קצת היסטוריה
שנים רבות הטיפוס נחשב לספורט שעושים עצמאית בחיק הטבע, התחרותיות הייתה קיימת מאז ומעולם בקרב בין מטפסי העילית לטפס את "הדבר הבא".
על אף זאת, תחרויות מאורגנות לא התקיימו עד שנת 1985, כששני מטפסים איטלקים אספו קבוצה של מטפסי עילית וארגנו עבורם תחרות הובלה במצוק "Valle Stretta" שבאיטליה. התחרות נקראה "SportRoccia", היא זכתה לאלפי צופים וניצח בה המטפס הגרמני סטפן גלוואטצ.
בעקבות ההצלחה הגדולה של התחרות, שנה מאוחר יותר אורגנה התחרות השנייה בסדרה, אליה הגיעו 10,000 צופים, ביניהם 7 ערוצי טלוויזיה ונתיבי מדיה נוספים.
באותה שנה, בצרפת, אורגנה על ידי התאחדות הטיפוס הצרפתית תחרות טיפוס ראשונה על קיר מלאכותי. התחרות זכתה להצלחה רבה, ורמזה על עתידו המבטיח של הענף התחרותי, שסחף את תשומת ליבו של קהילת המטפסים.
עם השנים תחרויות על הקיר המלאכותי נעשו יותר נפוצות ואילו התחרויות על הסלע הטבעי הלכו והתמעטו, זאת בעיקר בשל ההגנה מתנאי מזג האוויר המשתנים שהקיר המלאכותי מספק.
ההתפשטות הבינלאומית החלה בשנת 1988 עם סדרת תחרויות בינלאומיות, ותחרות "World Cup" ראשונה בהובלה וספיד בשנת 1989.
בשנת 1990 הוכרזה אליפות העולם הראשונה בטיפוס, שהתקיימה בגרמניה וכללה את ענפי ההובלה והספיד. רק בשנת 1998, לפני 23 שנה, הוכרז הבולדרינג כענף טיפוס תחרותי וצורף לסבב גביעי העולם ולאליפות העולם.
התאחדות הטיפוס הבינלאומית – "IFSC – International federation of sport climbing", הוקמה בשנת 2007, ומאז היא המאגדת של כל ענף הטיפוס התחרותי, והמארגנת של כלל תחרויות הטיפוס העולמיות הרשמיות.
רוצים לראות את ההתקדמות העצומה של הספורט בשנים האחרונות? מספיק לפתוח שידור ישן של תחרות שהתקיימה ב-2010, ואז שידור של אחת התחרויות האחרונות משנת 2021. הפער לא ייאמן! הקירות, האחיזות, הצעדים, המקצועיות של התחרות, ובעיקר- רמת הביצוע של המתחרים והמתחרות.
תחרות טיפוס בשנת 2010
סיכום אליפות העולם בבולדר 2010,איינדהובן ,הולנד
תחרות טיפוס בשנת 2021
סיכום אליפות העולם בבולדר 2021, מוסקבה, רוסיה
תחרויות בינלאומיות
נכון לשנת 2022, אלה הם התחרויות הבינלאומיות הרשמיות, המאורגנות על ידי ה- IFSC:
- סבב גביע העולם "World Cups": סבב של כ-6 תחרויות עולמיות בשנה בכל מקצוע (הובלה, בודלרינג, ספיד). התחרויות מתקיימות בערים שונות ברחבי העולם, מיפן, דרך צרפת ועד לאמריקה. כל תחרות בסבב עומדת בפני עצמה, עם פודיום ומנצח, וגם מזכה כל ספורטאי בנקודות לפי התוצאה הסופית שלו (מקום ראשון=1000, שני=805, שלישי=690..). הספורטאים אוספים נקודות במהלך העונה, ובסיומה הספורטאי עם מספר הנקודות הגבוהה ביותר מוכרז "אלוף הסבב".
- סבב גביע אירופה: סבב שכולל כ-5 תחרויות בעונה לכל מקצוע. התחילו לקיים סבב זה בשנת 2019 עקב מספר משתתפים הולך וגדל בסבב גביע העולם. בשנת 2023 סבב זה עתיד להוות קריטריון עבור כניסה לסבב גביע העולם.
- אליפות עולם ואליפות אירופה: אירוע שנתי גדול ומסכם. בקטגוריות הנוער מתקיימות בכל שנה גם אליפות אירופה וגם אליפות עולם, ואילו בקטגוריית הבוגרים הן מתקיימות אחת לשנתיים לחילופין (שנה אחת אליפות עולם, שנה אליפות אירופה). באליפויות שלושת המקצועות מתקיימות יחדיו באירוע גדול שאורכו בדרך כלל כשבוע.
- סבב גביע אירופה לנוער: סבב תחרויות לכלל קטגוריות הנוער (ראו ערך "קטגוריות" בהמשך הכתבה), הכולל כ-5 תחרויות בעונה לכל מקצוע. גם בסבב זה כמו בסבב העולמי, מעבר לפודיום של כל תחרות בנפרד, מחולקות נקודות עבור כל תחרות ובסיום הסבב מוכרז "אלוף הסבב".
קטגוריות – טיפוס תחרותי
הספורטאים בתחרויות מחולקים לקטגוריות לפי גילם:
Seniors: בוגרים, +16 | Juniors: 18-19 | Youth A: 16-17 | Youth B: 14-15 |
ניתן להשתתף בתחרויות בוגרים מגיל 16 ומעלה, ומגיל 20 ניתן להשתתף רק בתחרויות בוגרים.
בנוסף לחלוקה לפי גיל, הקטגוריות מופרדות גם לפי מין, כך שבכל קטגוריית גיל יש קטגוריית גברים וקטגוריית נשים.
בנוסף ישנן קטגוריות רבות בתחרויות הנכים, המחולקות לפי אחוזי נכות. תחרויות נכים מתקיימות בדרך כלל במקביל לסבב העולמי ובמקביל לאליפות העולם.
תחרויות טיפוס לאומיות
בכל שנה מתקיימות בארץ תחרויות רשמיות אותן מארגנת התאחדות הטיפוס הישראלית. מתקיימים גם סבבים וגם אליפויות שנתיות, לנוער, בוגרים וחובבנים במקצועות ההובלה והבולדרינג.
כיום אין תחרויות ספיד בארץ כיוון שיש רק קיר ספיד אחד (ב-iClimb קריות), ולכן אין מספיק ספורטאים העוסקים בענף זה.
למידע נוסף לגבי התחרויות הלאומיות המתקיימות השנה, חפשו "ilca- התאחדות הטיפוס בישראל" באינטרנט וברשתות החברתיות.
הנה דוגמה, למי שפספס, מהתחרות האחרונה לשנת 2021, אליפות ישראל בבולדרינג:
איך מחליטים מי מנצח?
תחרות נועדה לדרג את הספורטאים, תחת התואר: "המטפס הטוב ביותר", אך מה מגדיר מטפס טוב? האם הוא צריך להיות מסוגל להפליש כמה שיותר מסלולים או דווקא לסגור מסלול אחד מאוד קשה? האם הוא צריך להיות בכושר טוב לטפס מסלולים רצופים? או ימים רצופים?
ישנם פורמטים רבים לתחרויות טיפוס, המנסים לענות על שאלה זו, לצד שיקולים לוגיסטיים.
תחרויות בולדרינג
בתחרויות בולדר, המתחרים מקבלים בין 4-8 מסלולים שאותם עליהם "לסגור" (להצליח) בכמה שפחות ניסיונות.
בכל מסלול מסומנות 1-4 אחיזות התחלה, עליהם צריך להתחיל את המסלול עם ארבע גפיים. רק לאחר ההתייצבות נכונה על האחיזות המסומנות ניתן להתקדם במסלול.
סיום המסלול מסומן באחיזת "TOP", עליה צריך לעשות מאצ' (שתי ידיים) ולהיות יציבים.
באמצע המסלול מסומנת אחיזת "ZONE", המסמנת את אמצע הבעיה או הקושי, ומשמשת עוד אינדיקציה להפרדה בין המתחרים. כדי לקבל את אחיזת הזוון צריך להראות שימוש בה.
הדירוג בין המתחרים מתבצעת בצורה הבא:
- המתחרים מדורגים על פי מספר הטופים שקיבלו.
- אם יש תיקו, המתחרים מדורגים על פי מספר הזוונים שקיבלו.
- אם יש תיקו, המתחרים מדורגים על פי מספר הניסיונות שעשו כדי להגיע אל כל הטופים שלהם.
- אם יש תיקו, המתחרים מדורגים על פי מספר הניסיונות שעשו כדי להגיע אל כל הזוונים שלהם.
- אם יש תיקו, המתחרים מדורגים לפי דירוגם בשלב הקודם (למשל לפי התוצאה בחצי הגמר אם יש תיקו בגמר). במקרה של תיקו גם בשלבים הקודמים, או במקרה שאין שלבים קודמים (למשל במוקדמות) מוכרז תיקו בתוצאה.
דוגמה לתוצאות תחרות בולדרינג:
שם | מספר טופים | מספר זוונים | ניסיונות לטופים | ניסיונות לזוונים |
שרה | 4 | 4 | 8 | 4 |
רבקה | 3 | 5 | 6 | 6 |
רחל | 3 | 4 | 4 | 4 |
לאה | 3 | 4 | 5 | 5 |
מרים (הגיעה 7 בסבב הקודם) | 3 | 4 | 5 | 9 |
נופר (הגיעה 9 בסבב הקודם) | 3 | 4 | 5 | 9 |
הפורמטים השונים בתחרויות טיפוס בולדר
5 על 5 / רכבת
פורמט זה משמש למוקדמות וחצאי גמר של תחרויות בוגרים, וגמר של תחרויות נוער.
בפורמט זה המטפסים נמצאים בבידוד לפני תחילת המקצה, הם לא יכולים לראות את המסלולים או את המתחרים האחרים מטפסים.
כל מטפס בתורו מקבל 5 דקות לנסות לסגור כל מסלול, ו-5 דקות מנוחה בין מסלול למסלול.
המתחרים עולים זה אחר זה בהפרשים של 5 דקות, הם עוברים בין המסלולים באותו סדר, כך שהם מתקדמים זה אחרי זה כמו ברכבת.
במוקדמות יש 5 מסלולים, ובחצי גמר או גמר נוער יש 4 מסלולים.
גמר – 4 דקות
פורמט זה משמש לגמרים של תחרויות בוגרים.
בדומה לרכבת, גם בפורמט זה המתחרים נמצאים בבידוד, לא רואים את המסלולים לפני תחילת התחרות ולא רואים אחד את השני מטפסים.
בשונה מפורמט הרכבת, בתחילת התחרות כל המתחרים מקבלים 2 דקות של צפייה בכל מסלול. את הצפייה הם מבצעים יחד, מתכננים את המסלול, מעלים עצות ורעיונות.
המתחרים חוזרים לבידוד ואז עולים על המסלול אחד-אחד, כאשר כל אחד מקבל 4 דקות לנסות את המסלול.
המטפס שעלה במקום האחרון לגמר (6) עולה ראשון והמטפס שעלה במקום הראשון מטפס אחרון.
כאשר כל המתחרים סיימו את טיפוסם על המסלול הראשון (סגרו אותו\תמו ארבע הדקות) עוברים למסלול השני ומתחילים את אותו הסבב מחדש. בפורמט זה יש 4 מסלולים.
הפורמט הזה מאפשר ביצועים ברמה הגבוהה ביותר כיוון שלמתחרים יש יותר זמן מנוחה בין המסלולים, והוא כיף לצופים כיוון שכל פעם יש רק מטפס אחד על הקיר וזה מאפשר התמקדות בו.
פתוח – נוער
פורמט זה נמצא בשימוש בדרך כלל במוקדמות של תחרויות נוער.
הוא נקרא "פתוח" כיוון שאין בידוד. המתחרים יכולים לראות את המסלולים לפני התחרות, הם רואים זה את זה מטפסים ויכולים גם להתייעץ אחד עם השני או עם המאמנים שלהם.
בפורמט זה יש 8 מסלולים, ולמתחרים יש שעה וחצי לנסות לסגור כמה שיותר מהם (או להשיג זוונים).
בשונה מהפורמטים הנ"ל, בהם מספר הניסיונות אינו מוגבל (אם כי נספר ומהווה מדד להשוואה, ראו ערך "תחרויות בולדר"), בפורמט הפתוח מספר הניסיונות מוגבל ל-5 נסיונות לכל מסלול.
פורמט זה מוגבל במספר המשתתפים שלו, כיוון שאם יש תורות ארוכים למסלולים המתחרים לא מספיקים לעשות מספיק ניסיונות.
הוא גם מאוד מורכב טקטית כיוון שהמתחרים צריכים להחליט לאיזה מסלולים לגשת ובאיזה סדר.
על אף זאת, הוא ידידותי למתחרים הצעירים, כיוון שהם יכולים לקבל עזרה ותמיכה מהמאמנים והחברים שלהם.
תחרויות הובלה
בתחרויות הובלה המטפסים מקבלים רק הזדמנות אחת על כל מסלול, והניקוד שלהם הוא לפי האחיזה הכי גבוהה במסלול אליה הגיעו. האחיזות ממוספרות לפי הסדר אותו תכננו בוני המסלולים, ומי שמגיע אל האחיזה הגבוהה ביותר מנצח.
למטפסים ניתנות 6 דקות, אם במסגרת הזמן הזה עוד לא נפלו או סגרו את המסלול, הם מתבקשים לעצור והאחיזה האחרונה אליה הספיקו להגיע מהווה את הניקוד שלהם. זה לא קורה לעיתים קרובות, 6 דקות זה המון זמן ורוב הטיפוסים מסתיימים מהר יותר.
במקרה של תיקו במוקדמות, אין שובר שיוויון ומכריזים על תיקו. במקרה של תיקו בחצי הגמר או בגמר, הולכים לפי הסבב הקודם, אם גם שם הוכרז תיקו קובעים לפי זמן הטיפוס של המתחרים.
מוקדמות – טיפוס הובלה
במוקדמות ניתנים למתחרים שני מסלולים. הם מקבלים הדגמה (בדרך כלל בסרטון מצולם) של כל מסלול, ובנוסף הם יכולים לראות אחד את השני מטפסים את המסלולים וללמוד זה מזה. צורת טיפוס זו נקראת "פלאש", כיוון שהמתחרים מקבלים מידע והדגמות על המסלול לפני הטיפוס שלהם.
סדר העלייה על המסלול הראשון הוא אקראי, ועל המסלול השני מתחיל המתחרה האמצעי במסלול הראשון.
התוצאות של שני המסלולים מוכפלות זו בזו וכך נקבע המיקום הסופי.
חצי גמר/גמר – טיפוס הובלה
בשלבים האלה יש רק מסלול אחד. המתחרים נמצאים בבידוד ומקבלים רק 6 דקות של צפייה ותכנון המסלול, ולאחר מכן חוזרים לבידוד ולא יכולים לראות את המתחרים שלהם מטפסים.
צורת טיפוס זו נקראת "אונסייט", כיוון שהמידע שהמתחרים מקבלים על המסלול לפני הניסיון שלהם הוא מהסתכלות עליו בלבד.
בדומה לחצי גמר או גמר בתחרות בולדר, גם בתחרות הובלה בשלבים האלו, מי שעלה אל שלב זה במקום האחרון עולה על המסלול ראשון ומי שעלה במקום הראשון עולה אחרון. זאת על מנת ליצור עניין לקהל, כאשר ההנחה היא שככל שיתקדמו ברשימה הביצועים יהיו טובים ומרשימים יותר.
אוהבים לטפס? בואו להתחרות!
ואנחנו לא מוכנים לשמוע "אני מטפס רק לכיף", כי תחרויות זה פא**** כיף!
יש תחרויות לכל גיל וכל רמה, והאירוע תמיד באווירה מעולה. אם זה במועדון הביתי או באליפות הפתוחה, בואו לחגוג את הספורט שלכם. מה יש לכם להפסיד? מסלולים מעולים, אנשים טובים ואנרגיות גבוהות.
(וואי וואי יצא לנו קצת ג'ינגל, לא? נשבעים שאין לנו אינטרסים בתחום 🙃)
3 טיפים להתקדמות בתחרויות טיפוס
מישהו שיודע מה הוא עושה ויכול לעזור לכם להתקדם אל המטרות שלכם. ידחוף אתכם לעבודה ויהווה עין חיצונית ביקורתית. תיצרו איתו תהליך ארוך והיכרות מעמיקה, שתאפשר עבודה משותפת.
בתחילת השנה וגם לקראת כל תחרות, תבואו כשאתם יודעים למה, ומה אתם רוצים להשיג. לא מדובר רק על מיקום סופי בטבלה, מטרות יכולות להיות גם בנושא ההתנהלות או המנטאליות שלכם במהלך התחרות. כך תוכלו להיות ממוקדים במה שחשוב לכם ובסיום התחרות תוכלו להגדיר לעצמכם אם הצלחתם, ואיפה עליכם להשתפר.
כי בתחרויות תפגשו מסלולים מכל הסגנונות, כל הצעדים, השיפועים והאחיזות. תשלטו בכל האלמנטים, כך שלא משנה מה יתנו לכם – אתם תדעו שאתם מסוגלים לו.
בידיעה הזו, תוכלו להגיע לתחרות בתחושת ביטחון (זה כבר טיפ מספר 4 😉).
ובנימה אישית – מה זה תחרות טיפוס בשבילי?
חגיגה של הספורט שאני אוהבת, כאשר כל האנשים שבאים אוהבים לעשות בדיוק את מה שאני אוהבת, בונים לי מסלולים מגניבים שמתאימים לי, ומאתגרים אותי לעשות את הכי טוב שלי. חגיגה – כי המטרה הראשונה שלי היא להנות מהאירוע.
מבחן, שנותן לי מוטיבציה להשתפר, לעבוד גם כשקשה. מאתגר אותי בכל הכיוונים, פיזית ומנטאלית, וכך מאפשר לי ללמוד על עצמי – על מה לעבוד, כדי להמשיך להתקדם.
תחרות היא רגע בזמן, בו אני ממקדת את כל האנרגיות הטמונות בי, רק בדבר אחד.
כמה כוח יש בכל האנרגיות יחד? ואיך ממקדים אותן? בכתבה הבאה 😉